Historiallinen sekä hikinen ilta pyhätössä – Kaksi pistettä latviaan

Kuva: Andrea Lindvall

Hermes– HK Zemgale 3–4 vl (1-1, 0-1, 2-1, 0-0, 0-1)

Perjantai-iltana oli luvassa kokkolalaista jääkiekkohistoriaa, sillä ensimmäistä kertaa pyhätössä taisteltiin sarjapisteistä kansainvälistä vastustajaa vastaan. Merenkurkun rannoille saapui haastaja kaukaa etelästä Latvian hallitseva mestari HK Zemgale. Kaikuja historiasta toi latvialaisten valmentaja Artis Abols, joka käväisi pelaaja urallaan Hermeksessä vuonna 1998. Toisena mainittakoon kapteeni Gatis Gricinskis, joka niin ikään kiekkoili jumalrinnoissa lähes noin vuotta myöhemmin. Sekavien alkutahtien jälkeen Hermes rakensi painetta Zemgalen päätyyn. Ahola toimitti viivalta maalille, josta Nykänen ohjasi kiekon uuniin ja kotijoukkue johtoon ajassa 05:50. Peli soljui läpi ensimmäisen erän päädystä päätyyn suhteellisen vallattomana. Kolme minuuttia ennen erän loppua latvialaiset puolestaan rakensivat pyöritystä Hermes-päätyyn ja saivat lopulta kavennuksen aikaan.

Toinen erä raivosi varsin fyysisenä, kunnes ajassa 28:44 Zemgale rokotti Hermestä ruuhkan keskeltä. Maskista tullut kääntölaukaus upposi alakulmaan. Kolmanteen erään tultaessa vierasjoukkue jaksoi pitää yllä hirmuista painetta joka tilanteessa, oli kyseessä sitten erikoistilanne tai ei. Hermes ei vain saanut kontrolloituja hyökkäyksiä aikaiseksi. Kunnes ajassa Hermes ottaa niin sanotusti harjan varresta kiinni ja tasoittaa pelin ajassa 51:25. Päättäväinen paine Zemgalen päätyyn ja Antti-Roiko ei suostunut luopumaan kiekosta vaan pyöri maalin ympäri. Lopulta kultakypärä katsoi rauhallisesti paikan ja syötti terävästi maalin kulmalle liukuneelle Aapo Aholalle, joka täräytti tarkasti ylähyllylle. Kolmella viimeisellä minuutilla Hermes päättää ratkaista pelin ja myös tekee sen. Tähtinutut nostivat tempoa eksponentiaalisesti ja viimein Paulaharju-Nykännen akseli kiekotteli keskustaan avopaikan Aholalle, joka tälläsi Hermeksen johtoon. Mutta homma ei ollut ohi: Zemgale tasoitti ilman maalivahtia ajassa 58:39 ja lopulta mentiin jatkoajalle.

Jatkoerässä latvialaiset jatkoivat hurjaa liikettään tehden Hermeksen olon varsin tukalaksi. Jatkot eivät tuottaneet ratkaisua, joten pilkuille oli meneminen. Mentiin pitkän kaavan mukaan yksi yhtä vastaan ja Zemgalen kultakypärä Homjakovs teki ratkaisevan maalin.